Suoraan sisältöön

Helsingin suosituimmat lenkkipolut

Henriikka Simojoki kirjoittaa MyHelsingin blogissa Helsingin suositummista lenkkipoluista. Listaus on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Mukana on niin klassikoita (kuten Töölönlahti ja Keskuspuisto) kuin tyylikkäimpiäkin uutuuksia (Kalasatamasta Isoisänsillan kautta helpommin saavutettava Mustikkamaa). Itse en ole puoleen vuoteen oikein pystynyt lenkkeilemään ns. juoksijan polven vuoksi ¬ nimitys tuntuu ironiselta kun en kauheasti juossut ennen vammaakaan… Mutta tietokoneella ja […]

    Etusivu - Bloggaukset - Helsingin suosituimmat lenkkipolut

Helsingin suosituimmat lenkkipolut

Henriikka Simojoki kirjoittaa MyHelsingin blogissa Helsingin suositummista lenkkipoluista. Listaus on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Mukana on niin klassikoita (kuten Töölönlahti ja Keskuspuisto) kuin tyylikkäimpiäkin uutuuksia (Kalasatamasta Isoisänsillan kautta helpommin saavutettava Mustikkamaa).

Itse en ole puoleen vuoteen oikein pystynyt lenkkeilemään ns. juoksijan polven vuoksi ¬ nimitys tuntuu ironiselta kun en kauheasti juossut ennen vammaakaan… Mutta tietokoneella ja puhelimella on tullut istuttua siitäkin edestä 🙂 Ja tutkijan silmään Simojoen tekstissä pomppaa tietysti olennainen kysymys: mistä väitteen data on peräisin?

Simojoen sinänsä mainiossa blogissa ei nimittäin kerrota, millä perusteella listatut paikat ovat Helsingin suosituimpia. Eikö lenkkipolun suosittuudesta kerro suoraan kävijämäärä? Tavallaan ei, sillä normaalioloissa varmaankin rautatieaseman lähijunien laiturit olisivat suosituin juoksupaikka.

Urheilukellojen, askelmittarien ja mobiilisovellusten ansiosta meillä on kuitenkin mahdollisuus tarkastella, missä ihmiset juoksevat lenkkeilytarkoituksessa. Eri kellovalmistajilla on usein oma sovelluksensa tai sitten kello juttelee sujuvasti jonkin sovelluksen kanssa. Esineiden Internet ei taida tarkoittaa ihan tätä, mutta katsotaanpa.

Kuvassa on erään S:llä alkavan sovelluksen avulla tuotettu karttanäkymä. Sovellus näyttää kulloisenkin karttanäkymän kymmenen suosituinta ”segmenttiä” eli reitin osaa (A–J). Asetuksista on rajattu kartalla näkymään lajeista vain juoksu. Tämän sovelluksen käyttäjien keskuudessa suosituimpia lenkille osuvia segmenttejä Helsingissä ovat Töölönlahdella sijaitseva Sininen huvila Climb (Sinisen huvilan nousu, matkaa 0,15 km), Malminkartanon portaat (0,13 km) sekä Pirkkolan kolmonen (2,86 km). Paitsi segmenttien pituudet, myös niiden nimet ovat käyttäjien itsensä määrittelemiä. Niinpä listalta löytyy segmenttien nimiä, jotka tuovat mieleen Jukolan viestin lähtölistan. Eli ne ovat hauskoja.

Toisen – suomalaisen ja tiiviissä yhteistyössä erään suomalaisen kellovalmistajan kanssa olevan – sovelluksen kautta voi tarkastella eri reittien suosiota lämpökarttojen avulla. Helsingissä kuitenkin lenkkeillään niin paljon, että kuten kartasta näkyy, suurin osa teistä saa enemmän tai vähemmän himmeän värin. Pallukat kartalla ovat profiilinsa julkisiksi määrittäneiden käyttäjien hiljattaisia suorituksia.

Miten segmentti- ja lämpökartta sitten vertautuvat MyHelsingin blogiin? Aika hyvin! Töölönlahti on Helsingin juoksukeskusta.

Keskuspuistosta löytyy kaksi top10-segmenttiä ja paljon keltaista lämpöjälkeä. Eteläisen kantakaupungin kierros erottuu lämpökarasta – ja siihen kuuluva baana on luonnollisesti suosittu segmentti myös juoksijoiden keskuudessa. Aivan kaikki eivät jaksa kiertää koko Seurasaarenselkää, mutta Lehtisaari-Munkkiniemi on suosittu pätkä. Suositeltu Lauttasaaren kierros vaikuttaa suositulta.

Kuitenkin kaksi blogista pois jäänyttä lähiökohdetta on nostettava esiin. Vuosaaren hienoihin lenkkimaastoihin ja sieltä pois pääsee Raittisiltaa – tai näin Strava-seuraajien kesken vaan Vuosaaren siltaa Puotilaan (0,36 km, nykyinen ennätys 1:03 käyttäjän Sami H. nimissä) pitkin. Kuntoutussäätiöläisenä on tietysti pidettävä Maltsun puolia: Malminkartanonhuipun portaat erottuvat myös lämpökartasta. Tämä blogi suosittaa siis sitä, heti kun portaiden remontti on ohi. Lue lisää Malminkartanonhuipun portaiden remontista täältä. : )

Kirjoittaja

Timo Ilomäki

Projektityöntekijä

Liito-hanke

 


Sisältö päivitetty 19.04.2021