Suoraan sisältöön

Luontoon Helsingissä ja lähialueilla

Tiesitkö, että Suomen metsäisimmän metsän keskeltä on Helsingin rautatieasemalle 24 kilometrin matka? Tämä on totta, kuten laulussa sanotaan. Suomen metsäisin metsä löytyy yllättäen pääkaupunkiseudulta Sipoonkorven kansallispuistosta. Näin kertoi Suomen Luonto Luonnonvarakeskuksen asiantuntijoiden avulla vuonna 2016 (linkki verkkouutiseen). Metsäisin neliökilometri etsittiin satelliittikuvien perusteella, mutta on selvää, että seudun metsät ovat järeitä: top 10 metsäisimpien neliökilometrien listalta […]

    Etusivu - Bloggaukset - Luontoon Helsingissä ja lähialueilla

Luontoon Helsingissä ja lähialueilla

Tiesitkö, että Suomen metsäisimmän metsän keskeltä on Helsingin rautatieasemalle 24 kilometrin matka? Tämä on totta, kuten laulussa sanotaan. Suomen metsäisin metsä löytyy yllättäen pääkaupunkiseudulta Sipoonkorven kansallispuistosta. Näin kertoi Suomen Luonto Luonnonvarakeskuksen asiantuntijoiden avulla vuonna 2016 (linkki verkkouutiseen). Metsäisin neliökilometri etsittiin satelliittikuvien perusteella, mutta on selvää, että seudun metsät ovat järeitä: top 10 metsäisimpien neliökilometrien listalta Sipoonkorpi löytyy myös sijalta 2., osittain Helsinkiin kuuluva Granö (linkki Granöstä kertovalle verkkosivulle) sijalta 4. ja kolme muuta Sipoon kohdetta sijoilta 5.–7.

Suomen luonnon jutussa Sipoonkorpea luonnehdittiin erämaaksi kaupungin kainalossa. Siellä elävät muun muassa jalkapallon ystäville tutut ilves ja huuhkaja sekä peräti 135 eri kääpälajia. Mutta luontoon pääsee pääkaupunkiseudulla muuallakin. Helsingin kaupungin ylläpitämälle MyHelsinki -sivustolle on koottu lista (linkki verkkosivulle) pääkaupunkiseudun luontokohteista – Sipoonkorpea ei listalla edes mainita, mikä kertoo tarjonnan laajuudesta.

Lännestä päin listalle nousee itseoikeutetusti Nuuksion kansallispuisto monine kohteineen ja palveluineen. Nuuksion 33 kilometriä merkattua retkeilyreittiä keittokatoksineen soveltuvat useammankin päivän patikointiin.

Keskuspuistosta esiteltävät kohteet painottuvat MyHelsingin listalla puiston pohjoispäähän: Pitkäkoski, Haltiala, Ruutinkoski (linkki verkkosivulle) ja Niskalan puulajipuisto. Syykin on selvä: nämä ovat keskuspuiston neljä luonnonsuojelualuetta. Mutta hektisessä Internet-ajassa kaikilla ei ole aikaa pukea retkeilyhousuja jalkaan. Mitkä olisivat sinun suosikkikohteesi etelämpää (aina Töölönlahdelle ulottuvaa) Keskuspuistoa?

 

Kirjoittaja

Timo Ilomäki

Projektityöntekijä

Liito-hanke

 


Sisältö päivitetty 27.09.2021