Suoraan sisältöön

Syksyn koulutuksista ja harrastushulinoista

Liito-hankkeen ensimmäinen toimintavuosi on loppusuoralla. Syksy on ollut tapahtumia täynnä ja hankkeemme on päässyt mukavasti laajentamaan verkostojaan.

    Etusivu - Ajankohtaista - Syksyn koulutuksista ja harrastushulinoista

Syksyn koulutuksista ja harrastushulinoista

Liito-hankkeen ensimmäinen toimintavuosi on loppusuoralla. Syksy on ollut tapahtumia täynnä ja hankkeemme on päässyt mukavasti laajentamaan verkostojaan.

Koulutusta ja vertaistukea harrastustoiminnan ohjaajille

Kaikille harrastustoiminnan valmentajille ja ohjaajille avoin kaksiosainen koulutus pidettiin 27.9. ja 7.10. Helsingin seudun erilaiset oppijat ry HEROn tiloissa Kaisaniemessä. Osallistujia oli 15 ja keskustelu teemojen ympärillä kävi vilkkaana – aika tuntuikin hieman loppuvan kesken. Kouluarvosanalla mitattuna Liito sai keskiarvoksi mahtavat 8,2. Palautteiden perusteella aihe oli tärkeä ja käytännön vinkkejä erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten ohjaamiseen pidettiin hyödyllisinä.

Tärkeimmäksi asiaksi näissä palautteissa nousi kuitenkin vertaistuki – kokemusten ja ajatusten vaihto kollegoiden kanssa. Sama näkyi myös viime keväänä pidettyjen koulutusten palautteissa. Vertaistuen tarvetta kuvattiin mm. näin:

”Vertaistuki siihen, ettei ole huono opettaja, vaikka on kokenut haasteita opetustilanteissa.”

”Vertaistuki, interaktiivisuus, keskustelu siitä, millaisia haasteita ja ratkaisuja muilla osallistujilla on ollut.”

Tapahtumia, joissa keskiössä on vertaistuen ja hyvien käytäntöjen jakaminen, tarvitaan siis enemmän ja tähän Liito tarttuu hankkeen aikana.

Lisää liikettä liikunnallisella muistipelillä

Olemme tehneet alusta asti tiivistä yhteistyötä Helsingin kaupungin liikuntapalveluiden kanssa ja olleet mukana mm. peruskoululaisille tarkoitetuissa EasySport -tapahtumissa ennen koulujen alkua elokuussa Liikuntamyllyssä ja syyslomaviikolla Kisahallissa. Kiersimme Helsingin peruskouluissa myös koulujen Harrastusviikolla, joka järjestettiin 26.8.-1.9.2019.

Hankkeemme pisteellä täytettiin lehtiä harrastuspuuhun ja pelattiin muistipeliä erilaisin sovellutuksin. Harrastunpuun lehtiin toivoimme lapsilta ajatuksia siitä, millainen on hyvä ohjaaja. Yksi ylitse muiden oli se, että ohjaaja on tuttu. Lapsille on tärkeää, ettei ohjaaja vaihtuisi ja että tietää, kuka siellä harrastuspaikassa on vastassa. Toinen tärkeä seikka oli ohjaajan kanssa yhdessä tekeminen ja ohjaajan tarjoama apu, jos jokin harjoite on vaikeampi.

Muistipeli osoittautui hitiksi. Sitä pelattiin isommilla joukkueilla viestikisana ja vanhempien ja lasten kesken perinteiseen tyyliin kortteja käännellen. Yksi tyttöjen tiimi taisi tehdä muistipelin pelaamisen ennätyksen kisaillen ensimmäisiä kertoja jo Liikuntamyllyn hulinoissa ja joka päivä useamman kerran myös syyslomaviikolla Kisahallissa. Muistipelin suuret kortit isoine värikkäine kuvineen oli helppo hahmottaa ja ne toimivat hyvin erilaisten liikkujien kanssa.

Opinnäytteitä ja virtuaalitekniikkaa

Liito-hankkeeseen liittyen on valmistumassa opinnäytetyö (Laurea yamk) otsikolla ”ADHD-oireisten lasten ja nuorten tukeminen joukkueurheilun keinoin”, josta löytyy bloggauskin hankkeemme sivuilta. Uutisoimme näillä sivuilla opinnäytetyön valmistumisesta, kun se on julkaistaan.

Suomen NMKY:n liiton kanssa olemme työstäneet 360-tekniikkaa hyödyntäviä videoita, joita tullaan hyödyntämään valmentajien ja ohjaajien kouluttamisessa. Videoiden pilotointi järjestetään keskiviikkona 13.11. Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan testaamaan tekniikan hyödynnettävyyttä ja videoita, kysy lisätietoja allekirjoittaneelta.

 

Olemme ideoineet Suomen NMKY:n liiton kanssa myös opinnäytetyötä 360 -tekniikan mahdollisuuksista ja aihetta tullaan tarjoaamaan ensivuodeksi Laureaan.

Paljon kiinnostavaa siis meneillään. Harrastuskoordinaattorin roolia lasten ja nuorten harrastamisen lisäämisen tukena kehitetään edelleen ja vahvistetaan yhteistyötä erilaisten kumppaneiden kanssa. Pysykää siis kuulolla!

 

Syksyisin terveisin
Julia


Sisältö päivitetty 21.09.2020